Winnipeg

De Laura Martel
Direcció Norbert Martínez

Aquesta obra, que és un cant a l’esperança i una crida contra l’oblit, recorda el moment en què el poeta Pablo Neruda i el ministre d’Exteriors del Govern xilè, Abraham Ortega, van obrir les portes del país a més de 2.000 republicans espanyols exiliats.

No tothom ho recorda, però, entre el 1934 i el 1937, el poeta Pablo Neruda va exercir com a cònsol de Xile a Barcelona. Va viure a la capital catalana els moments més decisius de la Segona República i els inicis de la Guerra Civil fins que, tres anys després d’arribar a la ciutat, va haver de tornar a Santiago a causa de l’avanç de les tropes franquistes. Des d’allà va seguir les notícies sobre l’ocupació de Barcelona per l’exèrcit feixista i l’arribada a territori francès d’un bon nombre d’exiliats, condemnats a viure en condicions lamentables en els camps de refugiats del país veí. Amb bones connexions amb la presidència del Govern xilè, Neruda va aconseguir ser nomenat cònsol especial per a la immigració espanyola a França. Des d’aquesta posició, i gràcies a la complicitat del ministre de Relacions Exteriors d’aleshores, Abraham Ortega, es va implicar en la iniciativa de noliejar un vaixell francès, el Winnipeg, per tal de transportar més de 2.000 exiliats fins a Valparaíso, on el Govern xilè els havia de donar asil. Van arribar a port el setembre d’aquell any i es van establir majoritàriament al nord del país. Alguns van tornar a Espanya anys després, tot i que la majoria van acabar establint-se a Xile definitivament. Algú els va anomenar “els fills de Neruda” i el poeta va acabar considerant que aquell episodi de la seva existència era tan valuós com els poemes que havia escrit. Vuitanta anys després (es van complir el 2019), aquesta història de foscor, horror i crueltat, però també d’esperança i solidaritat, constitueix un episodi gairebé ignorat de la història de la Guerra Civil. Sort que, el 2014, Laura Martel va relatar els fets en una novel·la gràfica protagonitzada per una nena i amb dibuixos d’Antonia Santolaya. Ara, Martel, dramaturga i guionista de cinema, converteix l’episodi en un muntatge teatral dirigit per Norbert Martínez, un director i actor que forma part de la companyia Les Llibertàries, que ha treballat sovint amb el director Julio Manrique i que ha dirigit ell mateix un bon nombre d’espectacles, entre els quals hi ha ¿La vida es sueño? o #gwenismürfila, vista al Grec 2018.

El viatge del Winnipeg forma part de la història silenciada del nostre país. El risc que aquest silenci es converteixi en oblit o, encara pitjor, en tergiversació és cosa de tots. Winnipeg parteix de la foscor, l’horror i la crueltat humana però acaba il·luminant un camí on l’esperança d’un món millor és possible.
Norbert Martínez Pujadó

Que la crítica borre toda mi poesía, si le parece. Pero este poema, que hoy recuerdo, no podrá borrarlo nadie.
Així es referia Pablo Neruda al que ell va considerar una de les seves majors fites: noliejar un vaixell des de França, el Winnipeg, perquè més de 2000 refugiats de la Guerra Civil Espanyola poguessin marxar a Xile a la recerca d’una nova vida.
Neruda, nomenat pel govern xilè com a Cònsol Especial per a la Immigració Espanyola a França, i comptant a més amb la complicitat del llavors ministre de Relacions Exteriors de Xile, Abraham Ortega, va dur a terme aquesta missió, que es va veure assolida quan el Winnipeg va arribar a Valparaíso el 3 de setembre de 1939.
Aquest muntatge teatral pretén ser un cant a la llibertat i a l’esperança, donant veu, des d’una mirada actual, a la història de tots aquests exiliats i exiliades que es fan dir «Els fills de Neruda», tot recuperant un fet històric que, a diferència d’altres semblants, sembla haver quedat onejant, perdut, en la fràgil memòria espanyola.

Espectacle en català i castellà

Durada: 65 min

Fitxa artística

Autora: Laura Martel
Direcció: Norbert Martínez
Repartiment: Laia Alberch, Laura María González, Martí Salvat, Edu Tudela
Espai sonor: Nacho López
Escenografia: Anna Tantull
Vestuari: Maria del Mar Grañena
Il·luminació: Yuri Plana
Disseny Audiovisual: Clara Guixé i Viedma, Núria Planes Llull i Jordi Soler Quintana
Art conceptual: Òscar Climent
Direcció de producció: Ôscar García Recuenco
Ajudantia de producció: Marina Guarch
Assistent tècnic: Jofre Toledano
Ajudantia de direcció: Diana Díaz i Eduard García Oñate
Fotografia: Cristina Raso
Vídeo: Arnau Macià
Disseny gràfic: Mancha

Equip Teatre Akadèmia:
Direcció artística: Guido Torlonia
Gerent i Cap de producció: Meri Notario
Cap de comunicació: Míriam Font
Gestió de públics: Rubén Salinas
Assistenta de direcció art.: Isabelle Bres
Cap de sala: Núria Farrus
Cap tècnic: Lluís Serra

Una coproducció de Puça Espectacles, La Jarra azul i Grec 2020 Festival de Barcelona.

Amb la col·laboració de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, L’Observatori Europeu de Memòries, l’Ajuntament de Vallromanes, el Centre Cívic Baró de Viver, La Ballesta i el Teatre Akadèmia.

Tarifes

De dimecres a diumenge 22 €

Sessió en streaming Youtube Live 5 €

Dates i horaris

Del 23 de setembre al 18 d’octubre

De dimecres a divendres a les 20.30 h
Dissabte a les 18 h i 20.30 h
Diumenge a les 18 h

Divendres 16 d’octubre a les 20.15 h
Sessió de teatre digital a càrrec de Iuris.doc a Youtube Live
Amb continguts extres!

Activitats paral·leles

Col·loquis
30/09 Amb Verónica Aranda, néta del ministre Abraham Ortega, moderat per Jordi Guixé, director de l’EUROM.
15/10 Amb Lluís Agustí, professor universitari a la Facultat d’Informació i Comunicació de la UB, autor d’una tesi doctoral sobre l’edició catalana a l’exili, Ana Maria Collado, filla d’un dels viatgers del Winnipeg, i Ôscar García Recuenco, historiador i productor de Winnipeg i Los Niños de Morelia. Moderat per Pepe Zapata, director del TRESC. (De Grec a Grec)

Mira el teaser de l’espectacle!

Mira el teaser de la sessió de teatre digital a Youtube Live!

Després de l’espectacle omple el qüestionari i t’enviarem un descompte per al proper espectacle!