Elsa Peretti

01/05/1940 (Florència) – 18/03/2021 (Sant Martí Vell)

Dona pionera en l’art i la filantropia. Després d’acomplir estudis a Roma, Milà i Suïssa i del seu pas per Nova York, va arribar a Barcelona a finals dels anys seixanta. Fortament connectada amb la natura i els materials que ofereix, va dissenyar la seva primera joia al local d’un orfebre del barri de Gràcia.

Elsa Peretti és reconeguda internacionalment per la seva aportació al disseny de joies. Des del 1974 la seva col·lecció es ven en exclusiva a totes les botigues de la històrica firma americana Tiffany & Co., arreu del món. Amb més de set-centes creacions, se la considera precursora de la joieria moderna d’autor. Emprenedora irreductible, donà suport a causes humanitàries, sanitàries, mediambientals, educatives i culturals.

Socialitzada amb la Gauche Divine, va establir forts vincles amistosos i professionals amb l’artista multidisciplinari Salvador Dalí, fotògrafs referencials com Oriol Maspons o Colita, l’escultor Xavier Corberó, escriptors com Terenci Moix o Juan Marsé i cineastes com Gonzalo Herralde. Va mantenir aquest esperit de llibertat creativa en paral·lel a la seva impaciència per aportar a la societat.

A finals dels anys setanta va convertir Catalunya en el seu refugi. Aquest fet la va portar a rehabilitar una casa en ruïnes a Sant Martí Vell (Girona) que s’ha convertit en una peça més del seu llegat, així com la restauració de tota la localitat. Ferma defensora de les dinàmiques d’interdependència entre l’entorn i les activitats humanes, reconeix la necessitat de viure, treballar, produir i consumir d’una manera sostenible. L’any 2000 crea la Nando and Elsa Peretti Foundation on ha aportat 56 milions d’euros destinats a més de mil projectes que abracen vuitanta països. D’aquests, gairebé 5 milions s’han invertit en més d’una cinquantena d’iniciatives a Catalunya. Per via de la Fundació Aura, la Fundació Pere Closa i l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona (situada al barri del Raval), s’assisteixen tres grans grups en risc d’exclusió com són les persones amb diversitat funcional, l’ètnia gitana i les dones migrants. Entre altres contribucions, destaquen el finançament de beques i ajuts per als estudiants de la Universitat de Girona o la publicació conjunta amb l’Institut d’Estudis Catalans del rigorós estudi de Pere Villalba Ramon Llull. Vida i obres amb motiu del setè centenari de la mort de l’escriptor i filòsof.

D’entre els diferents mecenatges culturals promoguts per la Nando and Elsa Peretti Foundation – Delegació Catalunya, la creació del Teatre Akadèmia n’és un dels més destacats juntament amb Lo Spazio, centre d’investigació artística i pràctiques contemporànies. Avui dia, la constitució d’un petit teatre a Barcelona on els artistes puguin confrontar el context que els envolta amb la finalitat mateixa de les arts escèniques és un anhel fet realitat.

“No es tracta de voler ensenyar les coses com són, sinó més aviat d’evocar-les i provocar-les, perquè siguin els mateixos espectadors els qui comencin a jugar amb la seva pròpia imaginació”, cita la mateixa Elsa.

Entre els premis rebuts al llarg de la seva carrera professional, destaquen la càtedra Elsa Peretti del Fashion Institute of Technology de Nova York i, especialment, el Premi Nacional de Cultura (2013) concedit per la Generalitat de Catalunya a través del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).

Fotografia: Carola Polakov

“S’ha compromès amb el teatre, s’ha compromès amb els drets humans, s’ha compromès amb la música, les arts visuals, l’artesania… I sempre ho ha fet d’una manera exemplar, sense fer soroll. I això és admirable.” 

ANTONI LLENA

”Per a mi va ser una mentora. No només en l’àmbit professional, sobretot en filosofia de vida.”

MANUEL OUTUMURO

“L’Elsa va venir a l’estrena de l’obra “Dalí de Gala” i va dir: La primera vegada que vaig veure la Serena al teatre, encarnant a Gala, la seva actuació em va arrencar un BRAVO i un fort aplaudiment. Vull que tots vosaltres sapigueu el que representa la força d’un aplaudiment i per a tots els que SÓN TEATRE. Elsa t’estimaré sempre.”

SERENA VERGANO
LA VANGUARDIA
Elsa Peretti, cor creatiu
el-pais-elsa-peretti
EL PAÍS
Muere Elsa Peretti, la diseñadora que transformó habas en joyas de Tiffany
el-punt-avui-elsa-peretti
EL PUNT AVUI
“És urgent l’equilibri entre home i natura”
The Nando and Elsa Peretti Foundation