De Sebastià Portell
Direcció Miquel Gorriz
Masclisme, hipocresia, binarismes, transfòbia… Transbord podria girar al voltant d’un discurs en contra, però en aquesta ocasió hem volgut plantejar-lo precisament com un espectacle a favor: a favor de la joia de viure, a favor de les segones oportunitats, a favor dels bons records i dels que estan per construir.
Amb un text directe i amb tocs lírics, aquest espectacle vol tractar un tema sorprenentment tabú en la nostra esfera cultural com és la transsexualitat, i fer-ho des d’una perspectiva desacomplexada i neta: des de zero. És des d’aquí que es pot qüestionar la suposada solidesa de les identitats de les persones, tant a partir del joc escènic entre els personatges com del discurs esbojarrat i alhora lúcid del Pol.
Què defineix si som homes o dones? Qui ho decideix? Hem de triar només entre aquestes dues opcions? El teatre, l’espai de la màscara, de l’assaig i de la faula que condueix a la revelació, és sens dubte el millor espai en què es poden plantejar i respondre algunes d’aquestes qüestions.
M’ho va fer veure el director de l’obra, Miquel Gorriz: tant el text com la posada en escena de Transbord habiten l’espai del camp de proves, de la zona de joc. El seu protagonista, en Pol, vol assajar en el seu cos els canvis que fa molt temps que assaja de pensament. Vol posar en pràctica el que ha llegit, el que ha imaginat, el que ha entès que podia formar part del seu horitzó de possibles. Esgotar-lo, si cal. En Pol no ho sap, però la potència creadora de la seva parla s’assembla a la dels poetes. A en Pol li agraden els croissants de xocolata i els trens. En Pol té records d’infància, amants, una xarxa de persones que l’estimen. En Pol és un home. Un home trans. En Pol gosa ser i vol que les institucions socials —l’administració, la ciència, la família, l’estat— l’hi reconeguin.
En un temps en què les llibertats individuals i col·lectives estan més en perill que mai, en plena emergència dels discursos de l’odi, del menyspreu cap a la diversitat, Transbord vol ser un espai segur per a la prova i l’error, per al dubte, per a les mitges tintes. Per a l’assaig. Un clam a la valentia de qui s’atreveix a ser qui és i a proclamar-ho, en la provisionalitat oberta de la cursiva.
Sebastià Portell
Espectacle en català
Durada: 60 min
Autor: Sebastià Portell
Direcció: Miquel Gorriz
Repartiment:
Marc Joy (Pol)
Assun Planas (Psiquiatra, mare i Lea)
Escenografia: Ferran Aguiló
Vestuari: Antònia Fuster
Il·luminació: Joan Borràs
Música: Enric Monfort
Cap de producció: Philip Rogers
Producció executiva: Joana Maria Coll
Equip Teatre Akadèmia:
Direcció artística: Guido Torlonia
Gerent i Cap de producció: Meri Notario
Cap de comunicació: Míriam Font
Gestió de públics: Rubén Salinas
Assistenta de direcció art.: Isabelle Bres
Cap de sala: Núria Farrús
Cap tècnic: Lluís Serra
Una coproducció Teatre Principal de Palma, l’Ajuntament de ses Salines i Malvasia Produccions.
De dimecres a diumenge 22 €
(Despeses de gestió no incloses)
(Espectacle suspès temporalment)
Del 23 d’octubre al 15 de novembre
De dimecres a dissabte a les 20 h
Diumenge a les 18 h
28/10 Col·loqui Post-Funció amb la companyia de l’espectacle.
C/Buenos Aires, 47-49
T/ 934 951 447
info@teatreakademia.cat
Entrades:
reserves@teatreakademia.cat
El responsable del tractament de les seves dades és l’ASSOCIACIÓ CIVIL TEATRE AKADÈMIA, les dades seran tractades per atendre a les seves consultes i sol·licituds d’informació. Pot exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició enviant un correu a: info@teatreakademica.cat.També pot ampliar aquesta informació a https://teatreakademia.art/politica-de-privacitat-i-proteccio-de-dades/
Patrocini
Amb el suport
Col·labora
Participa al projecte
© 2021 Teatre Akadèmia / Política de privacitat / Avís legal / Política Cookies / Web dissenyada per Carol van Waart i desenvolupada per Laura Capella