Per un sí o per un no

De Nathalie Sarraute
Direcció Elena Fortuny

Al teatre, quan el públic entra, una dona espera l’arribada de la seva millor amiga. La seva relació, una amistat de molts anys, passa per un moment particularment tens. Espera trobar-se amb ella aquí. L’escena, aquest gran espai d’intimitat en què afloren els moviments més subtils de l’ànima i del pensament catalitzarà tot el que les separa amb una violència inesperada. I de l’escletxa oberta, també n’aflorarà allò que les uneix. 

Per un sí o per un no serà, doncs, una funció que no comença o si més no, que no passa fora sinó dins de cadascuna de les espectadores que hi son invocades o en tot cas, convocades.

És possible comprendre l’altre? Per un sí o per un no em confronta amb aquesta pregunta. Sarraute planteja, en l’oposició de dos punts de vista irreconciliables, els trucs del pensament per atorgar a les impressions, el valor de certeses.

L’autora es desdobla en un joc formal de dimensió fondíssima i alhora tremendament àgil, i ho fa, a més, amb el valor de la brevetat o, com va dir algú, amb “la concisa virtut”. Sarraute emprèn amb el públic un viatge d’auto-coneixement. Potser és coneixent-se millor a un mateix, sembla dir-nos, que malgrat no ens puguem entendre, podrem almenys deixar-nos en pau i fins i tot potser, tenir-nos compassió.

A la nostra proposta, el teatre esdevé protagonista com a espai metafísic on abocar les idees i els moviments més íntims de l’ànima, i on poden néixer la violència, l’humor i també l’entesa entre les persones. Capbussar-nos en la relació entre les dues protagonistes, observar-les fora de l’espai i del temps, despullant-les fins i tot de la seva pròpia identitat, ens permetrà comprendre’ns també una mica més a nosaltres mateixos.

Elena Fortuny

Espectacle en català

Durada: 60 min.

Fitxa artística

Autora: Nathalie Sarraute
Traducció: Albert Tola i Isabelle Bres
Adaptació: Albert Tola
Direcció: Elena Fortuny
Repartiment: Isabelle Bres i Maria Pau Pigem (Amb la intervenció de: Daniel Cuello-Esparrell)
Il·luminació: Lluís Serra
Ajudant de direcció: Daniel Cuello-Esparrell

Equip Teatre Akadèmia:
Direcció artística: Guido Torlonia
Gerent i Cap de producció: Meri Notario
Cap de comunicació: Míriam Font
Gestió de públics: Rubén Salinas
Assistenta de direcció art.: Isabelle Bres
Cap de sala: Núria Farrús
Cap tècnic: Lluís Serra

Una coproducció de Vintana Teatre i el Teatre Akadèmia.

Agraïment a Projecte Ingenu.

Tarifes

Dimecres i dijous: 18 €
Divendres i dissabte: 22 €

(Despeses de gestió no incloses)

20% de descompte per a socis Club TR3SC, jubilats majors de 65 anys, Carnet Jove, Carnet de la Xarxa de Biblioteques de la Diba i subscriptors de La Vanguardia.

Dates i horaris

Del 26 de febrer al 22 de març de 2020

De dimecres a dissabte: 20.30 h
Diumenge: 18 h

Activitats paral·leles

27/2 Col·loqui Post-Funció moderat per Iolanda G. Madariaga de l’associació Recomana.cat (Itinerari: Dona Protagonista).

04/03 El Teatre de la Paraula: col·loqui temàtic moderat per Jaume Descarrega, vocal de la Junta de Govern i referent de la Comissió de Cultura del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) i amb la participació d’Albert Tola, traductor i adaptador de l’obra i Josep Maria Panès i psicòleg clínic i psicoanalista, vocal de la Junta del Col·legi Ofical de Psicòlegs (COPC) i president de l’Associació Catalana d’Atenció Precoç (ACAP).

Activitat a l’auditori del CENTRE CÍVIC URGELL:
17/1 a les 20h. Presentació i lectura dramatitzada del text de PER UN SÍ O PER UN NO, de Nathalie Sarraute.
Entrada lliure subjecte a la disponibilitat de la sala. Imprescindible confirmació a través de: info@teatreakademia.cat.

Activitat al TEATRE AKADÈMIA:
7/2 a les 18h. Lectura dramatitzada en francès del text POUR UN OUI OU POUR UN NON (PER UN SÍ O PER UN NO) de Nathalie Sarraute, a càrrec d’Isabelle Bres i Magali Mestre, en col·laboració amb el Festival Oui – 4e Festival de Théâtre en francès de Barcelona.
Entrada lliure subjecte a la disponibilitat de la sala. Imprescindible reserva

Mira el teaser de l’espectacle!

Després de l’espectacle omple el qüestionari i t’enviarem un descompte per al proper espectacle!