Red

De John Logan
Direcció Guido Torlonia

A Red, John Logan proposa un tens i visceral duel interpretatiu. L’obra situa l’artista Mark Rothko al cim de la seva carrera i el dibuixa a partir del punt vista de Ken, el seu jove ajudant. La peça es desenvolupa entre 1958 i 1959, quan el reconegut arquitecte Philip Johnson encarrega al talentós pintor uns murals pel restaurant Four Seasons de l’icònic Seagram Building de Nova York.

Mentre Rothko i Ken pinten es desafien mútuament en un molsut combat que qüestiona la raó de ser de l’art.
Dues visions i una trobada. Dues generacions i un conflicte. Red fa una mirada convincent sobre la relació canviant entre un artista i les seves creacions, aprofundint en el respecte i el significat i alhora evidenciant aquest fràgil equilibri entre les aspiracions, l’autoexigència artística i la seva materialització de portes enfora al context creatiu.

En una temporada dedicada a Elsa Peretti no podia faltar Red, de John Logan, una obra a la qual la nostra mecenes tenia especial afecte i que desitjava molt veure representada al seu teatre. Elsa i Mark Rothko, el protagonista, van coincidir a Nova York i van freqüentar el mateix ambient artístic.

El 1958, va rebre l’encàrrec més gran des de la Capella Sixtina: la creació dels murals del Four Seasons de Park Avenue, restaurant del gratacel Seagram (dissenyat per Mies van der Rohe i Philip Johnson). Considerat un dels mestres de la nova avantguarda pictòrica nord-americana i gran pintor expressionista, es va suïcidar el 1970.

Actualment, les seves obres s’exposen en els museus més importants del món i continuen aconseguint xifres rècord en les principals subhastes d’art modern.

Logan, guionista de grans èxits cinematogràfics com Gladiator, L’aviador o Spectre, revela en els diàlegs entre els dos protagonistes de Red, el pintor i el seu jove assistent Ken, la concepció i la filosofia artística del gran pintor.

Rothko concebia l’art com un espai comunicatiu, una revelació entre l’artista i l’espectador. Aspirava a crear un lloc de comunió, com una capella, on les seves obres aconseguissin una dimensió mística. Un lloc de meditació.

S’adreçava a les seves obres com si fossin éssers humans, les seves criatures, a les quals volia protegir: “És arriscat enviar-les al món”, deia. Li hauria agradat crear un espai de contemplació on deixar-les viure en companyia.

Em resulta fàcil imaginar-lo com un director d’orquestra que dirigeix una simfonia quan pinta. Les seves teles transmeten l’emoció de la música, els seus quadres són un zumzeig de color, la seva manera de pintar un contrapunt, una fugida, una vetlla, un penediment… “Hi ha quelcom tràgic a cada pinzellada.”

La seva pintura té la intensitat d’un gemec d’èxtasi. Els seus colors desperten emocions. Què hi veiem? Què hi sentim? Què ens transmeten el blanc o el negre? I el vermell?

L’absència de llum l’espantava i la foscor prevalia per protegir-lo del seu màxim temor: “que un dia el negre s’empassi el vermell”.

Guido Torlonia

Espectacle en català

Durada: 1h 30min

Fitxa artística

Autor: John Logan
Traducció: Jaume Coll Mariné
Direcció: Guido Torlonia
Repartiment: Lluís Soler i Ferran Vilajosana
Espai escènic: Paula Bosch (amb la col·laboració de Sebastià Brosa)
Vídeo: Joan Rodón (dLux.pro)
Il·luminació: Lluís Serra
Vestuari: Míriam Compte
Espai sonor: Ricardo González Yanel
Ajudant de direcció i moviment: Ana Pérez García
Ajudant de vídeo: Martín Elena
Ajudant de Producció: Maria Serra
Regidoria: Núria Farrús
Fotografies: Felipe Mena

Equip Teatre Akadèmia:
Direcció artística: Guido Torlonia
Gerència i Cap de producció: Meri Notario
Cap de comunicació i màrqueting: Míriam Font
Premsa i assistència a la direcció artística: Fernando Solla
Cap tècnic: Lluís Serra
Cap de sala: Núria Farrús
Gestió de públics: Rubén Salinas

Una producció de Teatre Akadèmia.

Agraïments a Wilfried Prager, Chris Moya, Bea Porqueres i Josep Madaula i primer de batxillerat artístic de l’Escola Massana.

Tarifes

De dimecres a diumenge: 22 €

(Despeses de gestió no incloses)
10% de descompte per a socis Club TRESC, Carnet Jove, Carnet de Biblioteques, Club La Vanguardia, APGC, estudiants, majors de 64 anys i Targeta Rosa; 50% menors de 14 anys.
Preus especials per a grups, contacta’ns!

Dates i horaris

Del 15 de desembre al 23 de gener

De dimecres a dissabte*: 20 h
*Dissabte 8, 15 i 22 de gener: 17 h i 20 h
Diumenge: 18 h

Període de Festes:
25/12 (Nadal): 20 h
26/12 (Sant Esteve): 20 h
1/01 (Any nou): 20 h
6/01 (Reis): 20 h

Activitats paral·leles

16/12 Col·loqui Post-Funció amb la companyia de l’espectacle

Mira el teaser de l’espectacle!

No us perdeu el making of de la peça!

Després de l’espectacle omple el qüestionari i t’enviarem un descompte per al proper espectacle!