PROPER ESPECTACLE

Red

De John Logan
Direcció Guido Torlonia

A Red, John Logan proposa un tens i visceral duel interpretatiu. L’obra situa l’artista Mark Rothko al cim de la seva carrera i el dibuixa a partir del punt vista de Ken, el seu jove ajudant. La peça es desenvolupa entre 1958 i 1959, quan el reconegut arquitecte Philip Johnson encarrega al talentós pintor uns murals pel restaurant Four Seasons de l’icònic Seagram Building de Nova York.

Mentre Rothko i Ken pinten es desafien mútuament en un molsut combat que qüestiona la raó de ser de l’art.
Dues visions i una trobada. Dues generacions i un conflicte. Red fa una mirada convincent sobre la relació canviant entre un artista i les seves creacions, aprofundint en el respecte i el significat i alhora evidenciant aquest fràgil equilibri entre les aspiracions, l’autoexigència artística i la seva materialització de portes enfora al context creatiu.

El primer cop que em va trucar Elsa Peretti per treballar a Barcelona, aquí al Teatre Akadèmia, va ser el 2014, ara fa set anys. Llavors vaig dirigir Al galop, un monòleg inspirat en la vida de Diana Vreeland, la gran sacerdotessa de la moda i gran amiga de l’Elsa.

D’igual manera, l’Elsa estava molt interessada en què l’obra Red de John Logan es representés al seu teatre. En primer lloc, perquè el protagonista de l’obra, Mark Rothko, era un artista com l’Elsa i tots dos van coincidir vivint a Nova York, a més de freqüentar el mateix ambient artístic.

Rothko, d’immens talent, és considerat un dels mestres de la nova avantguarda pictòrica nord-americana. Un gran pintor expressionista que es va suïcidar el 1970, les teles del qual s’exposen als museus més importants del món i que avui arriben als preus més alts de les subhastes d’art modern.

A Red, Logan ens mostra al personatge mentre treballa. D’aquesta manera podem observar i viure el moment creatiu i això és un gran privilegi. Sovint un artista està sol en l’acte creatiu, atès que l’originalitat artística requereix molta reflexió, escrutini, silenci i aïllament. Un pintor fa un quadre i després l’examina detingudament a la recerca de defectes i punts febles, esmicolant-lo mentalment, pensant si està acabat, com millorar la següent obra.

A la peça, Rothko està acompanyat per un jove assistent, aspirant a ser pintor ell mateix. D’aquesta manera, Logan il·lustra la relació entre un mestre i el seu deixeble. En les seves paraules, “Red no tracta realment sobre l’art. En absolut. Jo volia escriure una obra de teatre sobre els mestres i estudiants, mentors i deixebles, pares i fills. Rothko era conscient de la responsabilitat cap als joves artistes. Pensava que eren importants per a l’esperit humà, per crear art, per experimentar l’art.”

Guido Torlonia

Espectacle en català

Durada: A determinar

Fitxa artística

Autor: John Logan
Traducció: Jaume Coll Mariné
Direcció: Guido Torlonia
Repartiment: Lluís Soler i Ferran Vilajosana
Espai escènic: Sebastià Brosa i Paula Bosch
Multimèdia: Joan Rodón
Il·luminació: Lluís Serra
Vestuari: Míriam Compte
Espai sonor: Ricardo González Yanel
Ajudant de direcció: Ana Pérez García
Ajudant de Producció i regidoria: Maria Serra
Fotografies: Felipe Mena

Equip Teatre Akadèmia:
Direcció artística: Guido Torlonia
Gerència i Cap de producció: Meri Notario
Cap de comunicació i màrqueting: Míriam Font
Premsa i assistència a la direcció artística: Fernando Solla
Cap tècnic: Lluís Serra
Cap de sala: Núria Farrús
Gestió de públics: Rubén Salinas

Una producció de Teatre Akadèmia.

Tarifes

De dimecres a diumenge: 22 €

(Despeses de gestió no incloses)

Dates i horaris

Del 15 de desembre al 16 de gener

De dimecres a dissabte: 20 h

Diumenge: 18 h

Després de l’espectacle omple el qüestionari i t’enviarem un descompte per al proper espectacle!

Teatre Akadèmia

C/Buenos Aires, 47-49
T/ 934 951 447 info@teatreakademia.cat

Notícies i avantatges exclusius per als subscriptors del Teatre Akadèmia, no t’ho perdis!

El responsable del tractament de les seves dades és l’ASSOCIACIÓ CIVIL TEATRE AKADÈMIA, les dades seran tractades per atendre a les seves consultes i sol·licituds d’informació. Pot exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició enviant un correu a: info@teatreakademica.cat.També pot ampliar aquesta informació a https://teatreakademia.art/politica-de-privacitat-i-proteccio-de-dades/

Patrocini

Amb el suport

Col·labora

Participa al projecte

© 2021 Teatre Akadèmia / Política de privacitat / Avís legal / Política Cookies / Web dissenyada per Carol van Waart i desenvolupada per Laura Capella