De Jordi Pere Cerdà
Direcció Roger Casamajor
L’acció se situa en un poblet del Pirineu aïllat per l’orografia, el fred, la neu i la broma. Els joves del poble són a la guerra, i el Jan, el pare, ha anat a buscar un mosso per ajudar-los en les tasques del camp. L’arribada d’un home jove pertorbarà l’ordenada vida de la casa i de les quatre dones de la família. Sembla repetir-se un triangle amorós de fa anys entre la Margarida, la Vicenta, i el Batista, el mosso que havien llogat per a l’estiu.
Enguany, el conflicte sorgeix entre l’Adriana, filla de la Margarida, i la Bepa, la dona del seu fill, que ha estat empresonat en la lluita armada. L’arribada del nou mosso desperta els desitjos més íntims de les dues joves de la casa, que el veuen com una porta oberta a les seves ànsies de llibertat.
Quan ens preguntem d’on som, sovint caiem en la trampa política de la frontera, de la línia divisòria, de la diferència entre els uns i els altres.
Aquestes divisions artificials són esborrades sense contemplacions per la nostra inqüestionable submissió a la geografia del paisatge on hem nascut i on ens ha tocat viure.
Les nostres quatre dones són filles de la muntanya, dels pics, de les collades, del fred, de la neu, de les nits llargues, del foc i de l’estiu que crema. I és la duresa d’aquesta terra aspra la que modela, amb la seva impertorbable presència, les seves vides, els seus somnis, els seus desitjos i les seves il·lusions.
Jordi Pere Cerdà dibuixa, pinta i crea quatre personatges femenins intensos i complexos. Qui tingui arrels de muntanya hi sabrà distingir ràpidament el reflex de les nostres padrines dins de la cruesa del món que les envoltava.
Fugint de maniqueismes i d’estereotips, totes tenen una entitat pròpia forta i ben definida,i, tot i que es necessiten intrínsecament les unes a les altres per poder sobreviure, sempre orbiten en una mena de dansa macabra en que conviuen l’atracció i la repulsió , l’amor i l’odi, l’amistat i la traïció. Una dissort d’equilibri permanent per mantenir estatus, tradició, religió i moralitat dins de l’esperança, la il·lusió, les ganes de viure, de fugir i de tenir una veu pròpia en el seu món reduït. Un cercle viciós.
Margarida, Vicenta, Bepa i Adriana, són l’expressió precisa i quirúrgica de les relacions humanes en un món tancat d’alta muntanya. La condensació en un sol text de totes les passions humanes. Un mirall al passat on veiem representat el nostre present.
Contràriament al que podríem pensar, Jordi Pere Cerdà, ens enganya i aconsegueix que juntament amb la parla aspra i violenta que escauria a les nostres protagonistes, hi sigui representada una poesia i una lírica difícils de trobar amb aquesta magnitud de llenguatge, en que els retrets mes agres es barregen amb les expressions més dolces.
I és precisament aquest joc del llenguatge, el que el fa irresistible: dur, però amb la mel als llavis; sec, però amb la rosada de la matinada.
Però el que més sorprèn és descobrir que els seus anhels, les seves pors i les seves esperances, són les mateixes que ens segueixen acompanyant a tots nosaltres durant la resta de les nostres vides.
Roger Casamajor
Espectacle en català
Durada: 1h 25min
Autor: Jordi Pere Cerdà
Adaptació: Pere Tomás i Roger Casamajor
Direcció: Roger Casamajor
Repartiment: Annabel Castan, Irina Robles, Jèssica Casal i Núria Montes
Escenografia: Enric Romaní
Vestuari: Anna Mangot
Il·luminació: David Bofarull
Espai sonor: Lluís Cartes
Audiovisuals: Hector Mas i Daniel Arellano
Ajudants de direcció: Pere Tomás i Joan Hernández
Cap de producció: Alfons Casal
Tècnics de llum i so: Eloi Pla
Tècnic de vídeo: Celso Mariño
Fotografia i vídeo: Hector Mas
Assessoria lingüística: Servei de Política lingüística del Govern Andorrà
Disseny gràfic: Òscar Llauradó
Equip Teatre Akadèmia:
Direcció artística: Guido Torlonia
Gerència i Cap de producció: Meri Notario
Cap de comunicació i màrqueting: Míriam Font
Premsa i assistència a la direcció artística: Fernando Solla
Cap tècnic: Lluís Serra
Tècnic auxiliar: Victor Castro
Cap de sala: Núria Farrús
Gestió de públics: Rubén Salinas
Community Manager: Eladi Bonastre
Una producció d’Escena Nacional d’Andorra.
De dimecres a diumenge: 22 €
(Despeses de gestió no incloses)
10% de descompte per a socis Club TRESC, Carnet Jove, Carnet de Biblioteques, Club La Vanguardia, APGC, estudiants, majors de 64 anys i Targeta Rosa; 50% menors de 14 anys.
Preus especials per a grups, contacta’ns!
Del 25 de gener al 19 de febrer
De dimecres a dissabte: 20 h
Diumenge: 18 h
02/02 Col·loqui postfunció amb la companyia de l’espectacle i la participació de Margarita Furró Forcades, professora del Departament de Llengües i humanitats de l’Escola de la Dona.
C/Buenos Aires, 47-49
T/ 934 951 447
info@teatreakademia.cat
Entrades:
reserves@teatreakademia.cat
El responsable del tractament de les seves dades és l’ASSOCIACIÓ CIVIL TEATRE AKADÈMIA, les dades seran tractades per atendre a les seves consultes i sol·licituds d’informació. Pot exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició enviant un correu a: info@teatreakademica.cat.També pot ampliar aquesta informació a https://teatreakademia.art/politica-de-privacitat-i-proteccio-de-dades/
Patrocini
Amb el suport
Col·labora
Participa al projecte
© 2021 Teatre Akadèmia / Política de privacitat / Avís legal / Política Cookies / Web dissenyada per Carol van Waart i desenvolupada per Laura Capella