Macbeth

a walking shadow; a poor player/theat strust and frets his hour upon the stage,/and then is heard no more (*)

A partir de Macbeth de William Shakespeare
Dramatúrgia i direcció Moreno Bernardi

Macbeth és un noble que destaca a la batalla que aconsegueix repel·lir la invasió nòrdica. En el camí de retorn, el protagonista i el seu amic Banquo es troben amb tres bruixes que li asseguren al primer que serà baró de Cawdor i després rei; també vaticinen que els fills de Banquo seran reis. En comprovar que, efectivament, el rei Duncan l’ha nomenat baró de Cawdor, l’ambició per ser rei s’apodera de Macbeth. Juntament amb la seva esposa, Lady Macbeth, planifiquen i duen a terme l’assassinat del rei; culpen als guàrdies de Duncan, als qui també assassinen i, després que els fills d’aquest, Malcom i Donalbain, fugen a l’estranger per temor a ser eliminats, Macbeth és proclamat Rei d’Escòcia. Els Macbeth senten que han de continuar amb els seus crims per a conservar el poder…

Macbeth és una de les tragèdies més conegudes de Wiliam Shakespeare, una història gira entorn dels nocius efectes físics i psicològics de l’ambició política en aquells que únicament busquen el poder com una fi en si mateixa.

M’enfronto a un clàssic del teatre shakespearià proposant una relectura escènica conduïda per algunes consideracions de l’actualitat històrica i de l’àmbit escènic; transversal en els llenguatges i en la composició dramatúrgica. A partir de la paraula del text, i amb un treball plàstic-vocal, desitjo evocar la memòria de la veu dels personatges determinant un muntatge compositiu net i essencial, intel·lectualment honest a l’estil del pensament clàssic i recuperant l’habilitat d’aquest últim per a conduir les imatges entre espais i temps. Tracto els 5 actes com si de 5 composicions musicals es tractés, 5 situacions rítmiques amb la finalitat de definir l’expressivitat del llenguatge shakespearià a través del ritme dels versos, de les paraules i de les escenes: un muntatge de múltiples elements que facin de la peça una part viva i necessària de l’experiència humana.

Seran els elements formals que determinaran les relacions escèniques entre el temps de l’acció i el temps de la consciència dels personatges.
Intervinc en la durada del text amb la construcció dels temps psicològics i morals de l’obra, manifestant en l’agonitzant lentitud el turment i el desig, la por física i el terror moral, la malaltia mental i l’abandó, l’odi i l’escàndol, en un caos feroç i irracional que contraposa pecat i innocència.
Em concentro en el lèxic, en les imatges i en el material que l’original ofereix per a la construcció escènica de les il·lusions, dirigint un fil dramàtic subtil i complex de paraules, reals i irreals, que manifesti la vida del “heroi” (Macbeth) com una posada en escena insignificant: una ombra que camina, un pobre actor que es galleja trastornat per l’arribada de la seva hora en l’escena, de qui ja no s’escoltarà res (*):

Investigo l’expressivitat del llenguatge shakespearià caracteritzada per la naturalesa simbòlica i performativa, i expresso el crim com una màquina que gradualment es deshumanitza per la relació moderna entre ‘deed’ i ‘business’.

La relectura no serà parcial ni sectorial, tractaré de fusionar en una forma escènica unitària paraula i acció, veu i cant, música i so, gestos i multimèdia, imatges i personatges. És a dir poesia i teatre, traduint així la matèria sentimental i intel·lectual, moral i política, individual i social de la nostra realitat amb un procediment escènic de construcció i de desconstrucció de la missa posada en escena.

Moreno Bernardi

Espectacle en català

Durada: 2h 10min

Fitxa artística

Adaptació: Moreno Bernardi
Autor: William Shakespeare
Dramatúrgia i direcció: Moreno Bernardi
Traducció: Sadurní Vergés
Composició musical: Moreno Bernardi
Repartiment: David Menéndez, Sara Palomo, Zúbel Arana, Uri Guillem, Albert Muntané, Roger Sahuquillo, Aina Serena i Marçal Gené
Violí: David Flores
Multimèdia:
 Martín Elena
Il·luminació: Lluís Serra
Espai sonor: Ricardo González Yanel
Vestuari: Josep Abril
Disseny de cap: Alexis Ferrer
Escenografia: Moreno Bernardi
Ajudant de direcció: Rubén Homar
Segona ajudant de direcció: Núria Dalmau
Ajudant de producció: Nil Mas
Assistent de vestuari: Alessia Zoppis
Assistent de vestuari en pràctiques: Allegra Abril
Construcció d’escenografia: Totsafara
Realització de cap: Paola Idrontino
Fotografies promocionals: Clàudia Serrahima i Edo García
Fotografies d’escena: Felipe Mena
Projecte: Lo Spazio + Moreno Ensemble project

Equip Teatre Akadèmia:
Direcció artística: Guido Torlonia
Gerència i Cap de producció: Meri Notario
Cap de comunicació i màrqueting: Míriam Font
Premsa i assistència a la direcció artísticaFernando Solla
Cap tècnic: Lluís Serra
Tècnic auxiliar: Victor Castro
Cap de sala: Núria Farrús
Gestió de públics: Rubén Salinas
Community Manager: Eladi Bonastre

Una producció del Teatre Akadèmia amb la col·laboració de Lo Spazio.

Tarifes

De dimecres a diumenge: 22 €

(Despeses de gestió no incloses)
10% de descompte per a socis Club TRESC, Carnet Jove, Carnet de Biblioteques, Club La Vanguardia, APGC, estudiants, majors de 64 anys i Targeta Rosa; 50% menors de 14 anys.
Preus especials per a grups, contacta’ns!

Dates i horaris

Del 12 al 29 d’abril

De dimecres a dissabte*: 20 h
*Dimarts 18/04 hi ha funció a les 20 h
Diumenge: 18 h

 

Activitats paral·leles

28/03 Trobada amb Moreno Bernardi i els artistes de Lo Spazio durant un assaig de Macbeth a l’Atelier de Poblenou (Sala d’assaig del Teatre Akadèmia) amb motiu del Dia Mundial del Teatre.

Mira el tràiler de l’espectacle!

No us perdeu la websèrie de la peça!

Després de l’espectacle omple el qüestionari i t’enviarem un descompte per al proper espectacle!