PROPER ESPECTACLE

La veritat de la mentida (L’Envers du décor)

De Florian Zeller
Direcció Guido Torlonia

En Daniel convenç a la seva dona Isabelle perquè convidi a sopar al seu amic Patrick i a la seva nova parella Emma, per la qual en Patrick ha deixat a la seva dona, posant fi a l’antiga i pacífica amistat de la parella. Més jove, l’Emma no s’assembla en res a l’esposa del convidat, la nova vida del qual desafia als seus amfitrions, que s’han instal·lat tranquil·lament en la seva rutina…

Si no sempre volem dir allò que diem, sempre diem allò que volem dir? L’aparició de l’Emma actua com a catalitzador i provoca una veritable tempesta, trastornant les certeses i despertant frustracions, gelosia i rancúnia. 

El teatre de Florian Zeller acostuma a prioritzar allò que no es diu abans de la paraula dita. En aquesta comèdia ocorre el contrari. La seva originalitat resideix en el fet que el públic és testimoni i receptacle dels pensaments dels personatges tal com s’expressen en privat, al seu cap. Això serà l’objecte central i alhora el catalitzador de la comèdia. L’equip d’intèrprets farà malabarimes constants amb la tècnica d’aquest doble llenguatge que farà emergir una veritat còmica i escarnidora. 

Enguany m’agradaria posar en escena L’Envers du Décor, una comèdia irònica i feroç de Florian Zeller, autor francès que és actualment un dels dramaturgs de major èxit del nostre temps.

La història que s’explica és una trama típica de comèdia francesa, estrenada per primer cop el gener de 2016 al Théâtre De Paris, amb Daniel Auteil com a protagonista i director. El factor que em sembla més interessant i original, que fa que aquesta obra sigui innovadora, és que els personatges no només es relacionen entre si, sinó que també fan que el públic sigui testimoni dels seus pensaments secrets. 

L’efecte és pertorbador i transforma un assumpte ordinari en un formidable i hilarant laberint de gestos i paraules. Per a les actrius i els actors, es tracta d’actuar seguint una doble via, una prova alhora complicada i estimulant. 

Aquesta distinció entre el discurs “on” i “off” ha de ser molt clara per al públic. A vegades, aquests pensaments poden treballar-se amb “aparts” normals. Altres vegades, es reprodueixen com a estiraments del temps real i, per tant, impliquen una reinvenció del temps dramàtic. 

Guido Torlonia

Espectacle en català

Durada: a determinar

Fitxa artística

Autor: Florian Zeller
Traductor: Joan Casas
Direcció: Guido Torlonia
Repartiment: Enrico Iannello i Concha Milla, resta de repartiment en curs
Espai escènic: Sebastià Brosa i Paula Bosch
Il·luminació: Lluís Serra
Vestuari: Nídia Tusal
Ajudantia de direcció: Ana Pérez García
Fotografies:
Felipe Mena

Equip Teatre Akadèmia:
Direcció artística: Guido Torlonia
Gerència i Cap de producció: Meri Notario
Cap de comunicació i màrqueting: Míriam Font
Premsa i assistència a la direcció artística: Fernando Solla
Cap tècnic: Lluís Serra
Tècnic auxiliar: Víctor Castro
Cap de sala: Núria Farrús
Gestió de públics: Rubén Salinas
Community Manager: Eladi Bonastre

Una producció del Teatre Akadèmia.

L’espectacle L’Envers du Décor, de Florian Zeller, és representat a Espanya a través de l’agència De Arteche Agency, SL, d’acord amb l’agència Drama – París (França) – www.dramaparis.com

Tarifes

De dimecres a diumenge 24 €

(Despeses de gestió no incloses)
10% de descompte per a socis Club TRESC, Carnet Jove, Carnet de Biblioteques, Club La Vanguardia, APGC, estudiants, majors de 64 anys i Targeta Rosa; 50% menors de 14 anys.
Preus especials per a grups, contacta’ns!

Dates i horaris

Del 6 al 31 de març

De dimecres a dissabte: 20 h
Diumenge: 18 h

Després de l’espectacle omple el qüestionari i t’enviarem un descompte per al proper espectacle!