Els Buonaparte

De Ramon Madaula
Direcció Sílvia Munt

Després d’envair la península Ibèrica i destronar els Borbons, Napoleó Bonaparte asseu en el tron d’Espanya i de les Índies el seu germà gran Josep.

José I arriba a Madrid el 20 de juliol de 1808. El dia 29, nou dies més tard, la victòria de l’exèrcit espanyol a Bailèn, provoca revoltes contra el nou monarca que l’obliguen a fugir de Madrid. Josep es refugia amb la seva cort a Vitòria. Napoleó, assabentat de la fugida del seu germà, viatja de París a Vitòria per exigir-li el seu retorn immediat a Madrid.

Els dos germans es troben la nit del 5 de novembre en una casa pairal als afores de Vitòria. Estaven sols, no hi va haver testimonis; però tot fa presagiar que va ser una nit de confessions, gelosies, disputes i malfiances.

Com ja explicava Woody Allen a Match Point, massa vegades la història i les històries, succeeixen per una successió de casualitats impossibles de controlar. Som producte de l’atzar i la necessitat deia Jaques Monod, i individualment i col·lectivament no tenim més remei que acceptar-ho. A Espanya l’any 1808, les cartes que van determinar la deriva de tot un país per a segles, es van jugar una nit a Vitòria en una intensa conversa entre dos germans i un mameluc. Napoleó Bonaparte i el seu germà Josep, llavors rei d’Espanya, es troben in extremis quan aquest fugia espaordit cap a França després de la derrota de Bailèn. Mai s’ha sabut exactament què es van dir, però el fet és que l’emperador va “convèncer” al seu germà de continuar amb l’àrdua empresa d’educar per la llibertat, la igualtat i la fraternitat a aquest país d’incultes esclafats per la religió i els Borbons. Però el destí és tossut i va durar el que va durar…

Ens trobem doncs en una cambra d’hostal, on han localitzat una banyera per apaivagar els nervis de Napoleó. Rustam, el seu mameluc, que sempre l’acompanyava i li cobria quasi totes les necessitats, l’està omplint, i arriba “Pepe Botella”, Josep Bonaparte.

Comença aquí un combat dialèctic esmolat i rigorós, on la història s’anirà escrivint, però per sota anirà apareixent, quasi com una gran farsa, tot allò que s’amaga; els desitjos, les raons, les inseguretats, l’idealisme més pur barrejat amb la fragilitat més humana, convertint l’un i l’altre, en un cúmul de carències i de necessitats, escoltats per un servent que s’ho mira i interfereix amb sàvia supervivència.

És una obra d’actors, de gran intensitat física i emocional on la intel·ligència anirà intentant obrir-se pas dintre dels imperatius gairebé vodevilescos de la situació.

És una comèdia plena de bones raons que amaguen les virtuts i els pecats més inconfessables.

És un tros d’història que val la pena explicar, perquè com sempre el que ens interessa és com de patèticament sublims poden ser els grans homes…

Sílvia Munt

Espectacle en català

Durada: 1h 15 min.

Fitxa artística

Autor: Ramon Madaula
Direcció: Sílvia Munt
Repartiment: Pau Roca, David Bagés i Oriol Guinart
Espai escènic: Sebastià Brosa i Paula Bosch
Il·luminació: Lluís Serra
Espai sonor: Sergi Andrades
Vestuari: Carlota Ricart
Ajudantia de direcció: Concha Milla
Coach Vocal: Jordi Vidal
Construcció d’escenografia: Art Coolers
Confecció de vestuari: Taller Goretti Puente
Regidoria: Bibiana Guzmán
Ajudantia de producció: Maria Antolín
Fotografies: Silvia Poch
Agraïments: Montse Amenós i Julián Brun

Equip Teatre Akadèmia:
Direcció artística: Guido Torlonia
Gerència i Cap de producció: Meri Notario
Cap de comunicació i màrqueting: Míriam Font
Premsa i assistència a la direcció artística: Fernando Solla
Cap tècnic: Lluís Serra
Tècnic auxiliar: Víctor Castro
Cap de sala: Núria Farrús
Gestió de públics: Rubén Salinas
Community Manager: Eladi Bonastre

Una producció del Teatre Akadèmia.

Tarifes

De dimecres a diumenge 24 €

(Despeses de gestió no incloses)
10% de descompte per a socis Club TRESC, Carnet Jove, Carnet de Biblioteques, Club La Vanguardia, APGC, estudiants, majors de 64 anys i Targeta Rosa; 50% menors de 14 anys.
Preus especials per a grups, contacta’ns!

Dates i horaris

Del 20 de desembre al 14 de gener

De dimecres a dissabte*: 20 h
*Dissabte 30/12 i 13/01: 17 h
*Dissabte 13/01: 17 h i 20 h
Diumenge: 18 h

Període de Festes:
24/12: No hi ha funció
25/12 (Nadal): No hi ha funció
26/12 (Sant Esteve): 20 h
31/12: No hi ha funció
1/01 (Any nou): 20 h
5/01: No hi ha funció
6/01 (Reis): 20 h

Mira el tràiler de l’espectacle!

Després de l’espectacle omple el qüestionari i t’enviarem un descompte per al proper espectacle!