D’Albert Tola
Direcció Rodrigo García Olza
Fent ús d’un acurat i exquisit vocabulari i llenguatge dramàtic, Albert Tola engrana El Palmeral, una peça de nova creació escrita per ell i dirigida per Rodrigo García Olza. Aquest text presenta un passatge oníric i poètic ple de bellesa on la paraula capta fins al mínim detall i on els matisos guanyen intensitat a través de la mirada coral i les veus entrellaçades dels set personatges que hi intervenen i que conformen una història d’amor, desamor i de llum. La recerca vers la llibertat de dos éssers humans que, únicament, o, ni més ni menys, s’estimen. Una passió que transcendeix el moment històric i lloc geogràfic que els ha tocat viure.
L’epicentre d’aquesta història situada a la Península Ibérica, a l’al-Àndalus del segle XI, l’encapçala aquest amor prohibit entre l’historiador i poeta, Abu Hassan, i el soldat, Tahir. Ells dos són el cor d’aquesta poesia i llenguatge. Tanmateix, quan la societat pren l’ofensiva i la tragèdia eclipsa la seva passió, el seu amor s’acaba abruptament… o no. Potser és simplement aquest el punt de partida i l’inici del viatge vers la llum i la llibertat real: l’essència palpable d’aquesta nova peça pensada específicament per als intèrprets que finalment la duen a escena tot composant un calidoscopi interpretatiu d’altíssim nivell.
Albert Tola ja va demostrar el seu enginy i talent a peces com ara Sarab, també estrenada al Teatre Akadèmia, i torna, en aquesta ocasió, amb un text que s’inscriu en el marc del projecte Cicatrizar del Nuevo Teatro Fronterizo (NTF) de Madrid, centre d’investigació i creació de dramatúrgies contemporànies que dona suport també a la producció de l’espectacle. Cicatrizar és també un projecte en col·laboració amb Colòmbia. De fet, El Palmeral ha estat estrenat com a lectura a Bogotà, en una producció del Teatro Mayor – Julio Mario Santo Domingo.
El germen de la peça dialoga entre les diverses tensions que es tracten i la posada en escena. Tenim la fortuna de comptar amb l’espai del Teatre Akadèmia en aquesta coproducció. Una d’aquestes tensions entre extrems té a veure amb la tradició d’un passat (potser imaginat) dels comptadors d’històries dels deserts, on és simplement la mateixa paraula la que fa que s’obri com una flor tot un món d’imatges.
En contraposició, en diàleg o en joc amb les noves tecnologies aplicades a l’espectacle amb el meravellós i nou equip del Teatre Akadèmia, que propiciarà aquesta recerca que ens interessa tant. També establirem un diàleg amb el projecte Nous horitzons i les persones que formen part de la iniciativa, que estan començant a treballar en aquest món i que esperem poder integrar en el procés de creació de l’espectacle.
El Palmeral reflecteix el diàleg entre altres contradiccions aparents com la veritat única (o el consens d’allò que anomenem veritat) i les veritats múltiples i particulars que en aquesta peça articulen un viatge a vegades de l’horror a la glòria, de la mort a l’amor… i que entenem com un retrat de família.
Per últim, una altra de les tensions és aquesta distància entre una família tradicional vinculada mitjançant els llaços de sang i, a l’altre extrem, aquesta sort de família entesa com les persones que hom tria d’una manera més o menys conscient al llarg de la vida.
Rodrigo García Olza
Espectacle en castellà
Durada: 1h 20 min
Autor: Albert Tola
Direcció: Rodrigo García Olza
Repartiment: Ruben Ametllé, Alicia González Laá, Juanma Diez, Anna Casas, Rodrigo García Olza, David Anguera i Elena Fortuny
Il·luminació: Lluís Serra
Espai i vestuari: Rodrigo García Olza
Ajudant de direcció: Carla Ufano
Assistència tècnica: Iván Chamorro
Disseny de producció: Jordi Robles
Producció executiva: Carla Ufano
Fotografies: Felipe Mena
Vídeos: Javier Alba de Alba
Equip Teatre Akadèmia:
Direcció artística: Guido Torlonia
Gerència i Cap de producció: Meri Notario
Cap de comunicació i màrqueting: Míriam Font
Premsa i assistència a la direcció artística: Fernando Solla
Cap tècnic: Lluís Serra
Cap de sala: Núria Farrús
Gestió de públics: Rubén Salinas
Una coproducció de Cia. Nigredo, el Nuevo Teatro Fronterizo i el Teatre Akadèmia.
De dimecres a diumenge: 22 €
(Despeses de gestió no incloses)
10% de descompte per a socis Club TRESC, Carnet Jove, Carnet de Biblioteques, Club La Vanguardia, APGC, estudiants, majors de 64 anys i Targeta Rosa; 50% menors de 14 anys.
Preus especials per a grups, contacta’ns!
(Espectacle suspès del 24 al 27 de febrer)
Del 2 al 27 de febrer
De dimecres a dissabte: 20 h
Diumenge: 18 h
09/02 Col·loqui Post-Funció amb la participació de José Sanchís Sinisterra, Sandra Castro, Sònia Ros i la companyia de l’espectacle, moderat per Eva Hibernia.
C/Buenos Aires, 47-49
T/ 934 951 447
info@teatreakademia.cat
Entrades:
reserves@teatreakademia.cat
El responsable del tractament de les seves dades és l’ASSOCIACIÓ CIVIL TEATRE AKADÈMIA, les dades seran tractades per atendre a les seves consultes i sol·licituds d’informació. Pot exercir els seus drets d’accés, rectificació, supressió, portabilitat, limitació i oposició enviant un correu a: info@teatreakademica.cat.També pot ampliar aquesta informació a https://teatreakademia.art/politica-de-privacitat-i-proteccio-de-dades/
Patrocini
Amb el suport
Col·labora
Participa al projecte
© 2021 Teatre Akadèmia / Política de privacitat / Avís legal / Política Cookies / Web dissenyada per Carol van Waart i desenvolupada per Laura Capella