Guido Torlonia,

director artístic

Temporada 2023/24

“La vida és com una obra de teatre: no importa la durada, sinó com es representa”
Sèneca

Quan tenia catorze anys, el meu pare em va regalar el meu primer abonament de teatre, un dels regals més apreciats de la meva joventut. Encara conservo el talonari amb les entrades arrencades. Era el costum llavors…

Era per al Teatre Quirino de Roma, avui Teatre Vittorio Gassman, i el programa de mà (no l’oblidaré mai) era un mosaic amb els rostres de tots els protagonistes d’aquella temporada. Tots els grans directors i intèrprets del teatre italià han passat per aquell escenari al llarg dels anys. Per citar només alguns: Eduardo de Filippo, Giorgio Strehler, Paolo Stoppa, Dario Fo, Massimo Ranieri, Tino Carraro, Paola Borboni, Mariangela Melato, Marcello Mastroianni, Anna Magnani, Luchino Visconti, Giorgio Albertazzi, Ugo Tognazzi, Franco Zeffirelli, Valentina Cortese i, per descomptat, el mateix Vittorio Gassman.

Durant anys, la temporada del Quirino va ser un indret de referència per al públic romà, una garantia per la qualitat de les obres, sovint inèdites, i pels intèrprets, d’altíssim nivell i recorregut.

Al costat d’aquest equip, a la companyia hi havia actrius i actors joves que, gràcies al seu talent, es van fer un nom i amb els anys van aconseguir papers molt importants. Tant que van arribar a formar part dels mosaics de rostres en els nous cartells de les obres. I així, temporada rere temporada.

Aquelles cartelleres, amb els rostres de tants intèrprets famosos pel seu talent, plenes de sorpreses i grans èxits, van marcar d’alguna manera la meva trajectòria professional.

I avui, amb gran satisfacció, em complau poder anunciar-vos la nova temporada del Teatre Akadèmia, com veureu, plena de grans noms de l’escena. Un “dream team” de professionals del teatre català que m’agradaria citar a continuació. En el terreny interpretatiu (i per ordre d’aparició en la temporada): Marta Marco, Silvia Marsó, Gracia Fernández, Gustavo Llull, Ivan Benet, Norbert Martínez, Ernest Villegas, David Bagés, Pau Roca, Pep Ambròs, Ricard Farré, Arnau Puig, Enrico Iannello, Concha Milla i Àngels Gonyalons, entre alguns altres que anunciarem més endavant.

Grans intèrprets que treballaran frec a frec al costat de companyies no menys rellevants com Sixto Paz Produccions, La Barni, Teatre Nu, Els Pirates i Aka Teatro. Perquè tot això es converteixi en una realitat, comptem amb un equip excel·lent de directores i directors, com (i sempre per ordre d’aparició en la nostra temporada) Pau Roca, Marc Vilavella, Xavi Ricart, Adrià Aubert, Sílvia Munt i Montse Rodríguez. Al costat de tots ells descobrirem propostes contemporànies de la dramatúrgia catalana, nacional i universal de Monica Dolan, Eva Hibernia, Víctor Borràs Gasch, Ramon Madaula, Florian Zeller o Daniel J. Meyer, entre altres.

Així doncs, permeteu-me dir (i ho reconec amb gran orgull i satisfacció) que també nosaltres, en el nostre petit teatre, hem aconseguit confeccionar una cartellera d’altíssim nivell artístic, amb grans intèrprets, nous textos, excel·lents companyies i directors de qualitat. Crec que hem pogut construir aquesta nova temporada, la sisena per a mi com a director artístic, apostant molt pel talent, el rigor i el compromís artístic. Espero que el públic ens hi acompanyi i la gaudeixi al nostre costat.

Per descomptat, tot això no hauria estat possible sense el suport de la Nando and Elsa Peretti Foundation, sense la qual Teatre Akadèmia, així com altres importants iniciatives culturals, humanitàries i socials, no podrien existir i dur a terme els seus projectes.

Vull aprofitar aquesta oportunitat per a donar les gràcies al Consell d’Administració del Teatre Akadèmia per haver renovat un any més generosament la meva direcció artística, especialment a la seva nova presidenta, Gemma Sala. Però, sobretot, vull donar les gràcies a Meri Notario, gerent del TAK, i a Fernando Solla, el meu assistent a la direcció artística, al costat de tot l’equip del Teatre Akadèmia, perquè sense la seva dedicació constant aquesta “meravellosa màquina teatral” no podria funcionar.

Feliç temporada a tothom.

Guido Torlonia

Fotografia: David Ruano